joi, 28 februarie 2013

Departarea din tine, fuga din noi - umbre 10





M: și sunt așa
M: undeva departe
M:: și știi ce frumos e unde sunt eu acum?
M: vrei să vii cu mine?
A: încă nu
A: încă nu îmi dau voie să ajung până acolo
M: e un deal
A: mă mai ia valul uneori, dar răman cât pot cu picioarele pe pământ
M: nu e un loc anume
M: e un deal frumos
M: verde
M: suntem in noua zeelandă
M: și sunt cele mai frumoase și verzi dealuri nesfârșite
M: și e o briză caldă
M: și miroase a flori
M: și a bălegar, un pic
M: că ășa-mi place mie
M: și stăm așa, tolănite
M: și ne masează spatele toate denivelările din pământ
M: și dacă te uiți un pic mai atent la cer
M: te ia amețeala
M: că ai senzația că alergi și tu cu el
M: așa-i de frumos
A: încercam să imi amintesc când am simțit ultima oară chestia asta
A: și nu pot
A: nu îmi mai amintesc
M: e ok
A: deși am imaginea asta in cap, făceam asta pe vremea când mergeam în tabere la munte
A: dar după, nu imi mai amintesc să o fi făcut
M: o să o găsești într-o zi
M: în autobuz
M: sau la raftul cu lalele
A: știi că mă gandesc mereu la lalele roșii?
A: am imaginea aia in cap
A: cu ele puse frumos pe masă
A: eu cu ele la chiuvetă, cum le tai codițele, le așez și el stând în spatele meu și uitându-se la mine
A: afară ploua cu spume, era frigut și semi-întunecat
A: nu știu de ce mi-a ramas in cap
A: dar mereu când mă gandesc la lalele ajung în locul ăla
M: vezi?
M: ai și tu un loc



miercuri, 27 februarie 2013

Un roman corporatist cu final deschis

Cu asta mă îndeletnicesc eu atunci când nu fac pe marele consultant de biznisblabla.




Add caption





Ce umbli așa dizblehuietă?


Îmi puteți spune "culegătorul de înțelepciune", nu mă supăr.


marți, 26 februarie 2013

Bogăția omului se măsoară in coțohârle pe metru cub de inimă - umbre 9


Dacă ar fi filosofie jur ca aș pune o notă explicativă, dar nu-i.
Sunt mai bogată decât toți miliardarii României la un loc, dar bogăția mea se măsoară în scorpii și varani si coțohârle ce-mi ocupă inima  de-a lungul și de-a latul.
Coțohârlele mele sunt prețioase pentru că noi ne știm, cu tot ce-a fost bun si rău, cu supărari si bucurii si lupte si râsete. Cu nopți petrecute în camere separate, facându-ne dedicații de la distanță, cu băute crunte si fixatul cărămizilor din Indie Pub , în cadru organizat.
Cu plânsete la cinci dimineața și ciorbe bune si prăjituri pozate la lumina veiozei ținută în dreptul frigiderului.
Cu unghii roșii și pisoi obsedați de ciorapi fini și iubiri ratate, laolaltă cu iubirile vieților noastre si cu noi povești de neveste hâtre.

Ziua Recunoștinței e în fiecare zi, Moș Crăciun nu ne-a uitat, are părul lung și râde mult.

o coțohârlă ca nici o alta

Și ne răsfață


Azi a fost o zi minunată, mi-a venit Cătălaina de departe, să ma răsfețe și să mă bucure cu bucuria ei. Prietena asta a mea e tare frumoasă, vă spun, și n-am culori s-o desenez si s-o pozez așa frumoasă cum e ea cu adevărat.

Cautați-vă o coțohârlă și pastrați-o în cutia cu mătase verde, să vedeți atunci primăveri în suflet.

L.E.: Așa arată o foarfecă fericită cu coțohârla ei :


luni, 25 februarie 2013

Tema saptamanii -umbre 8


Când nu știi ce să faci sau încotro să mergi, doar...




Când te întrebi ce e dragostea și cum să faci să o chemi în viața ta,  deseneaz-o așa cum știi  :



Fii puțin romantic, puțin siropos, suspină un pic, fă-i o declarație fix când îi stă părul mai prost și e obosită și mică în brațele tale.
Just love a bit.

sâmbătă, 23 februarie 2013

Corn Chowder cu spanac si bacon crocant


Pândesc supa asta de multa vreme, de când m-a lovit mania Pinterest-ului cel dătător de pofte și călduri pe șira spinării.
Planetele ni s-au aliniat astăzi, când hazbandul a optat pentru eternul curry de pui, lăsându-ma pe mine în voia cărților de bucate, să-mi fac ce mi-o gâdila burticănelul mai abitir.
După ce am verificat vreo șaizeci de surse (reminiscențe tocilărești) , am ajuns la concluzia că baza pentru Corn Chowder sunt cartofii si porumbul, doh, cu eventualele variațiuni pe temă și resurse, după pofta și putința omului.
A ieșit o supă cremă cu ștaif, dulce,aromată și sățioasa, ideală pentru zilele în care ți-e silă să și mesteci sau când te trezești cu prietenii pe cap și n-ai ce pune pe masă în douăj' de minute.

Dar destul cu poezia, să trecem la aparate:

Corn Chowder cu spanac și bacon crocant
pentru 4 persoane (sau pentru mine și numai pentru mine,bwahaha)

- 500gr cartofi
- 300gr de porumb din conservă sau boabele de la 4 știuleți de porumb (veni-mi-ar vara)
- 100gr bacon/pancetta/costiță afumată
- 4 căței de usturoi, feliați
- o ceapă albă medie, tocată mărunt
- o tijă de apio
- 1 1/2 l supă de pui/legume sau apă
- două linguri de smântână grasă
- 50gr unt
- 200 gr spanac/kale/salată
- două frunze de dafin
- sare, piper, cimbru uscat
Optional : chili, sos worcestershire sau orice alt tip de sos picant preferați



Rumeniți baconul feliat foarte subtire în untul topit, până când devine crocant. Dați-l deoparte, să se scurgă pe un șervet,cât continuați pregătirea supei. Inăbușiți ceapa, tija de apio tocată mărunt si usturoiul în untul în care ați prăjit baconul, adăugați cartofii tăiați cubulețe, supa, foile de dafin si jumătate de linguriță de cimbru uscat. Fiebeți la foc mic, până cand cartofii sunt pătrunși, dar încă fermi (aproximativ 20 min). Adaugati porumbul dulce si lasați să mai fiarbă inca 15 minute, cât se împrietenesc toate-n oala.

Separați o treime din supă într-un vas și pasați restul , împreună cu smântâna. Adaugați crema rezultată peste supa rezervată anterior si aduceți-o din nou la punctul de fierbere, adaugând și spanacul. Dacă folosiți spanac congelat, nu va avea nevoie de mai mult de 10 minute pentru a fi gata, iar cel proaspăt are nevoie de maxim cinci minuțele, cât să se înmoaie.

Asezonați cu sare, piper si chili si serviți cu câteva fâșiuțe de bacon crocant.
Like such:



Supo-ciorbo-crema asta este extrem de potrivită pentru zile frumoase ca cea de azi, cand ai vrea să-ți coși plapuma de suflet. Este cremoasă și crocanta, totodata, de la boabele de porumb, dulceagă și ușor afumată, o adevarată bombă calorică ridicată la rang de papa bun.

O recomand pufos!

luni, 18 februarie 2013

Mi-a mancat viermele miezul - umbre 7 - aberatii pe fond de psihopupu

Chit c-o arzi junk ...


un ver vert

sau sanatos...

pi es: cred ca mi-a murit migdala - mijloc, sus

Cred ca tine de alegere. Eu am ales migdala, migdala a murit, a mancat-o un vierme verde. Ce ma fac? 

Atelierele Harnicia va prezinta un nou scurt metraj intitulat "Cele 52 care au speriat Colentina"

br /> Trecusera mai bine de cinsprezece ani de cand hazbandul gustase ultima oara gogosi, iar foarfeca nu mai tocase nici ea de cand era fata la mama ei acasa, asadar nostalgia isi cerea tributul crocant cat mai curand si cat mai pufos.

S-a  gandit foarfeca la ele o zi o si o noapte , si le-a visat aranjate delicat pe un platou frumos, cum vazu ea in pozele cu staif. Si-apoi se gandi , cum bine spuse hazbandul, ca micile bilute de aluat au crescut cu noi, in vremuri de demult, pe cand unica masura le era ligheanul. Asadar, un lighean cu gogosi sa fie, au zis. Si a fost:

Cele 52 care au speriat Colentina

Doamnelor si domnilor, va prezentam, iata, Gogoasa la Lighean. Pentru preparare (a lor, a gogosilor, ca dara nu a ligheanului) randuiti cele trebuincioase astfel:

- 500 gr de faina si inca doua-trei linguri, de v-o fi aluatul prea umezos (de la ouale cele grase ale gainii vecinei)
- 240 ml lapte
- 50 ml ulei
- 25 grame de drojdie (un cubulet)
- 3 linguri de zahar
- coaja unei lamai
- extract de vanilie (cat va lasa sufletul)
- 3 oua
-ulei pentru prajit
- o jumatate de lingurita de sare


Plamadeala
Primeniti laptele cu zaharul, coaja de lamaie si vanilia si puneti parfumul de dulce la fiert molcom, pret de cateva minute, cat sa se inmoaie zaharul in zama, dar fara sa dea in clocot.

Intre timp, cerneti faina cu sarea intr-un lighean incapator si lasati-o sa seada o tara, cat ii ia plamadelii sa creasca si sa se umfle, intru viitoare coca buna.

Frecati drojdia cu doua linguri de lapte caldut (nu fierbinte!) si presarati putina faina deasupra, lasand-o apoi sa creasca timp de cateva minute. Cand vedeti ca drojdia s-a infuriat si faina de la suprafata a crapat, turnati drojdia peste faina si incepeti sa framantati , cu mila si drag.

Adaugati ouale si , apoi, treptat , laptele caldult si uleiul, alternand intre cele doua. Framantati vartos pana cand aluatul vi se desprinde de dejte si lasati-l sa se odihneasca.

Ar trebuie sa fie lipicios, dar suficient de legat cat sa va cada de pe degete la final. Daca ouale au fost prea mari, e posibil sa aveti nevoie de inca doua-trei linguri de faina presarate la final, cat sa mai framantati aluatul un minut si sa -l dezlegati de bratul gospodinei.

Acoperiti ligheanul cu un stergar curat, si lasati-l sa dospeasca timp de o ora, poate mai bine de atat, pana cand aluatul atinge buza castronului.

Intindeti foaia de aluat pe blatul de lucru, uns cu putin ulei inainte vreme, si decupati rondele cu un pahar cu buza subtire. Poate fi acel pahar de sampanie cumparat pentru acea prima cina de acum multi ani, dar nu-i musai. Pahar sa fie.

Incingeti ulei curat, nou, intr-o tigaie uscata si prajiti gogosile la foc iute. Cele cincizezi si doua de roscate s-au rumenit in maxim douazeci de minute, in timp omenesc, cu omul cel de sot luat drept ajutor de bucatar.

Gospodina tanara aduse, totusi, niscai obiceiuri moderne in bucataria veche si a scurs gogosile pe un servet de bucatarie, inainte ca hazbandul sa le tavaleasca prin zahar pudra, fin si vanilat.

Si-au incalecat pe-o sa si-au mancat gogoasa asa.
Adica asa:

sexy gogosica


 Fina, dulce, pufoasa, aerata, crocanta. Vorba poetesei, le auzi ciocnindu-se una de cealalta de crocante ce sunt. A se consuma cu moderatie, o data la cinsprezece ani, intru impacarea constiintei.

Pofta buna, cumetri! Sa va mearga la casa sufletului!.





Mi s-a stricat iar playlistul


Eu: caut o melodie a lui peter gabriel
Eu: evident ca nu-mi amintesc titlul
El: incearca sa o fredonezi putin '
Eu: mmm
Eu: mmmm
Eu: carry ooooon
Eu: mmm
Eu: mmmm
Eu: on and on and on
El: canta cu o tipa?
Eu: da
Eu: :D
El: aa e aia cu kate bush cred
Eu: I love you!
.....
Eu: nu e asta melodia
El: hmm
Eu: mai caut
El: fredoneaz-o mai bine
Eu: hai zat
Eu: mai era un cantaret
Eu: care semana cu peter gabriel
Eu: la voce
El: dan spataru?


 Deci? Sa fie Leonard Cohen, nu cred? Ajutati-ma, va rog, n-am dormit toata noaptea si daca nu dibuiesc melodia nu ma pot concentra la lucru. Ceea ce ar fi grav, foarte grav.

Help?


L.E.: Am gasit-o! :D Multumesc, Andreea! ;)

vineri, 15 februarie 2013

vALLuntar cu traditie - editia a doua


Dragilor,

Sunt tare incantata sa va anunt ca anul acesta fac din nou parte din lista de peste 200 de bloggeri ce vor scrie o recenzie pentru campania vALLuntar a Editurii ALL.



Stiti deja de anul de trecut cum functioneaza, orice blogger cu un blog activ, pe care scrie cel putin o data pe saptamana, poate solicita doua carti la alegere, pe care sa le citeasca si despre care sa scrie in perioada imediat urmatoare.

Daca doriti sa participati, inscrierile mai sunt deschise inca doua zile, mai exact pana pe 17 Februarie, interval in care puteti trimite un email la loredana.modoran@all.ro, specificand cele doua titluri alese de voi.

Recenziile pot fi publicate pana pe 23 martie inclusiv, cand fiecare set de 15 comentarii poate aduce un copacel ce va fi plantat in numele vostru de catre echipa All. Din experienta campaniei trecute, va asigur ca rezultatele sunt absolut uimitoare, iar anul trecut s-au "donat" peste 1000 de ore de voluntariat in contul recenziilor si comentariilor scrise in cadrul campaniei.

Detalii despre campanie si regulament gasiti aici si aici si daca vreti sa cititi recenzia de anul trecut, scrisa de Hazband, aici.

Anul acesta imi tin cartile aproape si nu-l mai las sa-mi fure momentul de glorie, asa ca stay tuned. We have Russia and we have Portugal, 'tiz gonna be fun! :D






joi, 14 februarie 2013

Hepi meri lavarz dei

Adica pe bune, ce anume din sarbatoarea asta importata v-a castigat?
O sarbatoriti? Dar Dragobetele ce-are?Nu va place denumirea?
Sunt tare curioasa sa aflu daca sarbatoriti, de ce si cum , mai ales.
Eu sarbatoresc prin friptura cu barabule, ca asa mi-i pohta.
Am incercat acum fro cinci ani o miscare romantica cu hazbandul, pe vremea cand era holtei in misiune de cucerire, a fost mai impresionat decat o gaina la vederea satarului, ce sa zic.
Singurul cadou dragut de Valentine's l-am primit prin studentie, de la prietenul meu de atunci, un cd cu muzica romantica (piratata, ofcors), pe a carui coperta a desenat o inima dupa un manual de cardiologie si cam asta a fost maximul de dragalasenie acceptat si digerat de subsemnata.
In rest, recunosc ca mie-mi place dragaleala in general, nu la comanda, dar hazbandu' a zis sa fim si noi in ton cu vremurile si sa va dedic poza asta:




Domnilor ce aterizeaza accidental pe aici le sugerez sa-si ia iubitele,sotiile sau, de ce nu, iubitii, de-o aripa, fix atunci cand sunt mai obositi/e, jumuliti/e, eventual in pantalonii aia de pijama din finet, si sa-i invite la un dans pe melodia asta. Asta e romantism, dears. Pe intuneric, in dormitor, in timp ce-n bucatarie fierbe ciorba pe foc. This is love. ;)


miercuri, 13 februarie 2013

Quarter end, killing me softly. Da' nici eu nu ma las!

Cam asa decurg ostilitatile in aceasta perioada, la noi la birou.
Harnici, entuziasti, cu ochii-n gura, profund dislexici si usor irascibili, suntem niste profesionisti cu manusi de box si cu asta in loc de stilou:

indrazneste sa suni! hai, te provoc!



eu sau inboxul. Cum spuneam, daca mor, sa v-amintiti de mine.sigh!


Ti-am zis ca-ti fac butoanele nasturi, ai inteles?

marți, 12 februarie 2013

Que tristes saudades as minhas


Azi mi-e atat de dor de Braga incat mai ca pot sa simt mirosul pateurilor cu branza si al cevadei, un fel de nechezol din drojdie de bere.
Mi-e dor sa-mi fie frig si umed, sa-mi miroasa a portocale si a peste uscat pe strazi, sa intru in magazine cu munti de fructe uscate si sa aud muzica pe alei vechi de sute de ani, din difuzoare montate de comitetul de cartier. Mi-e dor sa nu vad pe unde merg de la atatea luminite de Craciun, sa beau un degetar de cafea, bica mea draga, la miezul noptii si apoi sa merg sa dansez in BA.
Mi-e dor sa ma simt straina si , totodata, acasa intr-un loc in care esti liber sa fii. Si mi-e dor, tare tare dor,  sa cant in limba asta pe care atat de tare o iubesc si o urasc, hibrid al tuturor cotropirilor de peste secole, curtezana a istoriei ce-a mai fost si tara asta, asemeni noua.
Si mi-e dor sa fac poze intr-un loc in care toate pozele par tablouri, oricat de nepriceput ai fi.
Ah, opt ani, iubita mea, dar las ca vin eu acasa, numara zilele, Brago, acusi ma intorc.




































La poarta cealalta a lumii, stiati ca exista o tara in care oamenii planteaza flori la fel ca noi??





luni, 11 februarie 2013

Welcome to Pussy Land, Bienvenido a Pussy Land

Nu stiu cum ati trait pana acum fara sa stiti de Pussy Land. Nici o grija, sunt aici sa va salvez de la ignoranta eterna.
Asadar.
La noi pe balcon vin sa fumeze, de cand lumea si pamantul, mai toti handralaii din firma, prin rotatie. N-ar fi asta buba, dar cand firma noastra struneste doua mii trei sute de suflete de sclav..,a pardon, angajati, nici o rotatie de pe lume n-ar reusi sa impace toti handralaii corporatiei mama.

Astfel ca , de multe ori, ajungi sa n-ai loc sa-ti procesezi propriul oxigen de cei zece-cinspe vajnici ce se inghesuie politicos pe langa tine, mereu atenti si grijulii, sa nu cumva sa ti se stinga tigara, etc.

Cu timpul ne-am obisnuit, ba chiar ne-am dat seama ca sigur balconul nostru o fi avand o karma mai roz bonbon, ceva vibe-uri pozitive de le salta astora targeturile ca mieii in staul, asadar, bienvenidos a nuestro departamento, muchachos.

Revenind la obiectul discutiei (haha, aren't I funny?) , se angajeaza acum cateva luni un tip la noi in echipa, mare eveniment, avand in vedere ca la noi in departament 97% din populatie e feminina, si ne povesteste omul cum la sedinta de prezentare a firmei il intreaba baietii la ce departament urmeaza sa lucreze.
Baiatul raspunde ca "el departamento" si ceilalti noi aspiranti cad pe spate , cuprinsi de vadita invidie si remuscari ca n-aplicara si ei la el departamento :

 "- Oaaa, la Pussy Land? Suuuuper taaareee, frate!"

Si uite asa, ca-n filmele cu cai, rasari soarele de dincolo de munti, pasarelele incepura sa ciripeasca si noi pricepuram de unde valul migrator de handralai la noi pe balcon.
We are the Pussy Land!

Mda. In caz ca va intrebati, la noi se angajeaza mereu. Please do send your resume and we will make sure to meow you back.


P.S.: Cum ar fi sa facem o coregrafie pe cantoneta de mai jos, cum apare animalu' pe balcon, jap macarena!  :)))



 







Burticanelul iubeste...

sursa foto
 Daikon sau Ridichea Chinezeasca. Am descoperit-o sambata, la Obor, gratie hazbandului care se milogeste pe la toate tarabele, intreband tigancile ce-i aia si ailalta si ce gust are. Buna, dulce, crocanta, zemoasa, usor iute, ridichea asta e aur curat pe timp de iarna, cand ridichile noastre isi iau concediu si pleaca in tara creioanelor de colorat.

 Burticanelul o iubeste si portofelul asisderea, un leu animalul.Recomandarea saptamanii, clar!

vineri, 8 februarie 2013

Primavara din suflete - umbre 6



Fulgi cat palma mea, pe linia inimii, vertijul ploii de alb, azi suntem toti captivi intr-un glob de zapada, sper sa nu ne scuture nimeni, mi-am luat ghete de primavara. Ochii sunt multi, vad diferit, dar bucuria-i aceeasi.

realitatea-i ca un puzzle, mai lipesti si mai repeti, un pic rupt, un pic deja vu



Si poezia lui Iv cel naiv, numai buna pentru frigul trupului, sa ne fie cald sufletului :”Iti dai seama ce bataie cu perne e acolo, in cer/ daca ninge in halul asta aici, la parter”.

:)